Kategorie:

Olivový olej a jeho vliv na vaše zdraví

Už dlouho přemýšlíte, že vyzkoušíte jídlo z jiné země? Česká kuchyně je opravdu výborná, ale co takhle vyzkoušet úplně něco jiného. Když se řekne italská, řecká či španělská kuchyně, každému se vybaví pojem olivový olej. Ten v těchto zemích teče proudem a pije se téměř jako víno nebo pivo. Říká se, že ten, kdo požívá velké množství olivového oleje, žije mnohem déle. A středomořské národnosti jsou toho jen dobrým důkazem. Například obyvatelé Kréty jedí mnohem více tuku než ostatní obyvatelé Země. Z toho 33 % energetické hodnoty z celkového množství asi 45 % tvoří olivový olej.

Olivový olej je výbornou prevencí vzniku srdečně-cévních onemocnění a rakoviny. Snižuje množství cholesterolu v krvi, působí na snižování tlaku a v neposlední řadě zlepšuje krevní obraz pacientů, kteří prodělali srdeční infarkt. Navíc je dobrým přírodním laxativem.

Olivový olej je také nezbytnou surovinou v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Vyrábí se z něj olivové masti, krémy na pleť a různá tělová mléka. Kvalitní olivové oleje prodávají španělské delikatesy a někdy se s nimi můžete setkat i v běžných obchodech. Jeho chuť, barva i vůně se liší podle doby zrání oliv. Nejkvalitnějším druhem je jemný panenský olivový olej.