Kategorie:

Národní pokrm Španělů

Když jsem byla letos na dovolené ve Španělsku, užívala jsem si nejenom mořských krás a nádherných pláží a sluníčka, ale také jejich výborné gastronomie. Jet do Španělska a neochutnat takové klasické jídlo, jako je paella by byl skutečně hřích. Paella je skutečně jedno z těch tradičních pokrmů jako třeba česká svíčková. Je to pokrm připravovaný z rýže a jeho původ můžeme hledat ve Valencii.

Možností, jak toto národní jídlo připravit je spousta a každý Španěl to také dělá tak trochu jinak. Tradiční jsou však tři verze, kdy první zpravidla obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí nebo kachní), hlemýždě, fazole a koření. Druhá verze počítá s mořskými plody, což znamená, že její obvyklá sestava činí hlavně ony mořské plody, které nahrazují maso a hlemýždě z verze první a nejsou v ní fazole a třetí podoba tohoto národního pokrmu sestává z přísad jako maso (v libovolné kombinaci), mořské plody, fazole, zelenina a v neposlední řadě šafrán a olivový olej.

A když už si jednu z těchto variant výborné mňamky objednáte v restauraci nebo si ji třeba vyrobíte doma, nesmíte zapomínat na jednu důležitou věc. Španělská kuchyně je sice benevolentní, co se různých přísad do jídel týká, ale rozhodně by se nemělo nahrazovat, což má spousta Čechů ve velké oblibě. Znáte to, takové to – když nemám šafrán, tak tam dám kari a tak podobně. Zcela to mění chuť pokrmu a celou podstatu připravovaného jídla. Paella po česku není dobrá, paella z kvalitních španělských surovin je prostě výborná.