Kategorie:

Jídlo ve Španělsku

Když se řekne španělská kuchyně, většině lidí se vybaví tapas, tortilla nebo paella. Právě paella je nejvyhledávanějším španělským jídlem. Když do internetového vyhledávače zadáte heslo paella recept, vyjede vám nespočet odkazů na mnoho různých receptů tohoto tradičního španělského jídla. Paella je pokrm z rýže, zeleniny a masa či mořských plodů. Může se připravovat na několik způsobů a díky tomu si můžete vybrat, která úprava vám bude nejvíce chutnat.

Základem španělské kuchyně je olivový olej, tudíž by ve vaší kuchyni neměl chybět, chystáte-li se k přípravě středozemních pokrmů. Olivový olej dodá kupříkladu zeleninovému salátu specifickou chuť. Můžete ho použít také ke smažení masa, protože olej je zdravější než klasický olej slunečnicový. Po každém smažení jej však musíte vyměnit, jinak byste zvyšování krevního tlaku nezabránili.

Tento zázračný olej se vyrábí ze zelených nebo černých oliv. Olivy neslouží pouze k výrobě oleje. Jejich využití je ve španělské kuchyni mnohem větší. Španělé je přidávají do jídla buď jako ozdobu, nebo k oživení chutí. Olivy se nakládají do slaného nálevu a získají tak skvělou chuť. Mohou se pak konzumovat i samostatně. Jsou velmi zdravé a nepřejíte se jich. Napomáhají trávení a mají detoxikační účinky. Pár oliv před hlavním jídlem vás může zachránit od pocitu těžkosti, který se někdy může po stolování dostavit.